Mänskliga rättigheter bör (fortfarande) läggas ner

Under 2012 inledde Freedom rights project via föreningen Fritt näringsliv via intresseorganisationen Svenskt näringsliv via 60 000 svenska medlemsföretag en kampanj mot mänskliga rättigheter. Vi ställde oss bakom nedmonteringen redan då. Grundläggande behov som rent vatten kan inte vara en mänsklig rättighet.

Sedan dess har kampen mot mänskliga rättigheter gått långsamt. Nästan som om det finns något objektivt tilltalande med universella rättigheter – ett minimum för mänsklig existens – som inte kan kränkas. Som om folk innerst inne kan föreställa sig att det är lite jobbigt att i brist på toaletter skita ren kolera i munnen på varandra. Däremot kan det nyinrättade Institutet för mänskliga rättigheter läggas ner utan empatiprotester.

Argumentationshärdsmältan Generative Pre-trained Transf… förlåt, Göteborgs-Posten kallar institutet och dess mänskliga rättigheter för en odemokratisk, miljöpartistisk ideologi som stoppar folkvalda att göra vad de vill med medborgarna. Vi vet inte hur GPT:s Håkan Boström får ihop klimatfrågan med mänskliga rättigheter då Den Enda Klimatlösningen är färre människor, men eftersom det är 2023 och det vinnande konceptet är att ta rygg på en koleraspridande idiot med gemensamma slutsatser, trots väsensskilda logikflöden, så håller vi med.

Behovet av vatten är individuellt. Den som väljer att anstränga sig i onödan, i höga temperaturer med vidöppna porer över hela organismen ska inte vara en vätskebelastning för små, välvaxade människor som ansvarsfullt valt att vistas stillasittande i luftkonditionering. Människan behöver incitament för att minska sin vattenförbrukning och sin belastning på jordens resurser. Därför behöver mänskliga rättigheter begränsas; det kan inte vara en mänsklig rättighet att bestå av 60 procent vatten.