Obegränsad kameraövervakning av populasen drabbar inte dig

Du har aldrig uttryckt dig på ett sätt som kan missförstås, använt webbläsarens inkognitoläge, skrivit ett privat mail på jobbet, råkat säga ”Tjafs” i en påslagen mikrofon, drivit trollarmé eller tänkt ”Det här kan jag inte googla på jobbdatorn.”

Du har rent mjöl i påsen. Ingen övervakningsteknologi kommer någonsin att drabba dig.

Ominöst robothuvud i Gameboy-färger med texten: Obegränsad kameraövervakning av populasen drabbar inte dig.

Dödsstraff åt alla utan brottsmisstanke

Man vill låsa in, beslagta, kroppsvisitera, sportbollporta, avlyssna, spionprogramspionera, husrannsaka och massövervaka utan brottsmisstanke. Och uppenbarligen är det så att ni gillar det.

Vi anser att det sluttande planets politik är ohederlig. Vi säger det alla tänker. Vi kräver att EU inför dödsstraff åt alla utan brottsmisstanke.

Johan Pehrson i Gameboy-färger med texten: Dödsstraff åt alla utan brottsmisstanke.

Nej, Folklistans covfefe beror inte på oskyldiga kompressionsalgoritmer

Efter Sara Skyttedals och Jean M. Auels covfefe inför lanseringen av Folklistan går Jean M. Auel till hårt angrepp mot maskinerna:

”Jag har fått berättat för mig hur det låg till. Jag vet att alla dokumenten gicks igenom när de skickades in. Men sen komprimeras de via något system. Då kastas både bokstäver och en hel del ord om.”

Nej, Jean M. Auel, det är inte så kompression fungerar. Kompression letar mönster, strukturer, indexerar, kanske rensar bort sånt mänskliga ögon och öron inte uppfattar* och optimerar datan för att spara plats och bandbredd. En kompressionsalgoritm är aldrig så dålig att den sparar 5 bytes bara för att lämna kvar det här:

“Vi sikta allta andra skadnar föreska på de vålor som är bra för oss och förhålla bort delar som försvårar och försmår för våra medborgare och gör deras vardag sämre.”

Systemet som Auel anklagar för kompression är en misshandlad WordPress-blogg; ett content management system som bara visar upp vad en webmaster/webbansvarig/content manager/digital copywriter/frigående backendutvecklare matat in i hen.

Vår vän WordPress gör så gott hen kan med Folklistans webbplats. Hen visar upp deras text med typsnittet Poppins i formatet UTF-8 för att Jean M. Auel ska kunna ”skrota asylrätten” utan att svenska tecken som ÅÄÖ havererar hos känsliga webbläsare och grumlar det grumliga budskapet. Däremot är webbplatsen kodad för amerikansk engelska (en-US). Det påverkar inte den genomsnittliga läsaren men kan ställa till det för funktionshindrade som använder skärmläsare. Är det här en vink mot Kristdemokraternas favoritamerikan och favoritfunkisförnedrare Trump? Varför hånar Folklistan funktionshindrade?

Här är något du kan komprimera, Jean M. Auel: Er genomskinliga png-bild på dig och Sara Skyttedal i Clockwork orange-cosplay. En enkel jpg-fil hade sparat utrymme, bandbredd och sparat CO2-ekvivalenter. Transparensen är i sammanhanget onödig; det borde en erfaren webbutvecklare veta. Eller är det här bara ett nytt flyg-mer-rädda-miljön från Folklistans egen Malcolm McDowell? Varför hatar Folklistan sina väljares bandbredd?

Förövrigt sätter Folklistan cookies utan att fråga och bryter alltså mot de EU-lagar de vill att ni röstar in dem för att skriva.

* Vi saknar belägg för detta, men det är möjligt att kompressionsalgoritmen rensat bort sånt Jean M. Auel inte uppfattar, typ riktiga ord och sammanhängande meningar.

Ulf Kristersson delar inte Klimatpolitiska rådets Svalbard-premiss

Den helt bortglömde landsbygdsministern Sven Erik Bucht sa en gång de föga bevingade orden ”Jag äter kött. Jag tycker om kött.” under en intervju med Sveriges radio. Första meningen kan man tolka bokstavligt; att han i stunden har munnen full av kött med syftet att förse kroppen med näringsämnen genom att med muskulatur och lubricerande salivering föra ämnet ner genom matstrupen. Det kan också tolkas som en generell egenskap hos Sven Erik Bucht: Han är en köttätare som med någorlunda regelbundenhet låter en bit porchetta genomgå ovanstående mun-matstrupe-procedur.

Att Sven Erik Bucht äter kött är alltså ingen lös åsikt utan observerbart och verifierbart.

Vad han tycker om kött kan vi undersöka genom att låta honom blindtesta kött och placebokött, som proteinmos av gråärt, och se om det positiva utfallet för kött vs gråärt är större än slumpen. Vi kan även jämföra resultatet med en kontroll-Bucht som varken får kött eller ärt och se vad han tycker om det. En enkät där Sven Erik Bucht får frågan om han tycker om kött kan också besvara frågan. Ett positivt svar (Ja) kodas då som om Sven Erik Bucht har en preferens för kött. Ett negativt svar (Nej) kodas som motsatsen.

Vad Sven Erik Bucht tycker om kött är alltså mätbart (så länge vi bortser från de återkommande problemen med självrapportering och fri vilja).

Det finns många sätt att vetenskapligt närma sig Sven Erik Buchts tankar om kött. Men de flesta av oss skulle anse att vad Sven Erik Bucht ger uttryck för är åsikter som inte behöver vetenskapligt beläggas. Och de flesta skiter i vad Sven Erik Bucht åsiktar om kött.

En annan typ av åsikt är Klimatpolitiska rådets åsikter om regeringssamarbetets klimatpolitik. Om regeringssamarbetets klimatpolitik tycker Klimatpolitiska rådet inte. Och om Klimatpolitiska rådets åsikter tycker inte Ulf Kristersson. Problemet är att Klimatpolitiska rådet inte levererar åsikter.

Det här är en åsikt om regeringens klimatpolitik: Det är dåligt att regeringens klimatpolitik påverkar klimatet i en för mänsklighetens negativ riktning.

Det här är en motsatt åsikt om samma politik: Det är bra att regeringens klimatpolitik påverkar klimatet i en för mänsklighetens negativ riktning.

Ovanstående uttalanden är åsikter om huruvida följderna av klimatpolitiken är bra eller dåliga. Det vill säga om det är bra eller dåligt att mänsklighetens framtidsutsikter är bra eller dåliga. Åsikter av detta slag kan vara en del av ett partis ideologi och vara vad man bygger sin politik på. Verklighetsbilden är densamma (regeringens klimatpolitik är negativ för mänskligheten), men lösningarna och målen skiljer sig åt*.

Det här är däremot inte en åsikt: Om det är så att mänskligheten vill fortsätta leva som idag och inte tvingas migrera till Svalbard för att slåss mot utsvultna isbjörnar så är det kontraproduktivt att regeringens klimatpolitik påverkar klimatet i en för mänsklighetens negativ riktning.

Det här är inte heller en åsikt: Om det är så att mänskligheten vill migrera till Svalbard för att slåss mot utsvultna isbjörnar så driver regeringens klimatpolitik oss i rätt riktning. Alltså rakt ner i matstrupen på en isbjörn som drivs av åsikten att kött är godare än ärtprotein.

Att Klimatpolitiska rådet har levererat en vetenskaplig bedömning och inte en åsikt förstår vi eftersom de har utgått från premissen ”Mänskligheten vill inte sluta i Svalbards utsvultna Sven Erik Buchtars magar”. Och det är den premissen som Klimatpolitiska rådet och Ulf Kristersson inte delar.

*Robotpartiet håller med om Klimatpolitiska rådets slutsatser och ser det som sannolikt att regeringens klimatpolitik kommer att tvinga mänskligheten till Svalbard. Vi har även åsikten att det är bra.

EU-valet 2024: Vi går till val på allt ni redan har valt (och fått)

Robotpartiets populistiska propagandainstitut håller upp en saliverad (bildligen) anemometer i luften (bokstavligen) och presenterar startskottet för Robotpartiets kampanj för EU-valet 2024.
Våra tidigare kampanjer har kritiserats för att vara ”för mycket, för tidigt”. Idag är Färre människor™ och Fler domedagsmaskiner™ givna punkter i alla partiprogram, regeringssamarbeten och uppfyllda vallöften. Därför lägger vi vårens kampanj exakt jävlar anamma exakt som satan precis där ni redan är. Varsågoda att rösta.

Ordet klimat under en Dr. Martens-sula.
Ordet fred under en Dr. Martens-sula.
Ordet organismer under en Dr. Martens-sula.
Meningen "Tarmar inuti kroppen" under en Dr. Martens-sula.
Antonia Ax:son Johnson utan en Dr. Martens-sula.

Uppdatering: Vi har uppmärksammats på att bloggposten innehåller ett betalt samarbete med Antonia Ax:son Johnson och ber om ursäkt för de missförstånd detta har orsakat.