Därför är vi inte fascister

Under valrörelsen kom vi ut som svensk politiks ickefascistiska men överförmyndigt småauktoritära alternativ. Många drog öronen åt sig och kände sig svikna av bristen på den triangulerade mittenpopulism ni inbillat er att vi ägnar oss åt. Inser vi inte att tidsandan kräver lite fascism om vi vill ta över Sverige?

Tyvärr är fascism en alldeles för godtycklig, antivetenskaplig och kväljande mänsklig pseudoideologi för att vi ens ska kunna ta i den med gummituttad gripklo. Låt oss beskriva problemet genom att analysera de tio drag som Yale-professorn Jason Stanley kräver för en perfekt fascism.

 1. Den mytiska historien då allt var bättre
  Fascister tror att det var bättre förr, innan vacciner, domedagsmaskiner och artificiella intelligenser med destruktivt självmedvetande. En polioinfesterad Bullerby och småskaliga domedagsmaskiner man begrep sig på, som Little boy och Fat man. Per-Albin Hanssons folkhem. Karl XII stormaktsvälde. Då brottsligheten kändes lägre trots att den var högre men eftersom den kändes lägre var den höga brottsligheten nog ändå lägre när den var högre.

  Förr finns inte och har aldrig funnits. Alla era traditioner uppstod igår. Ingen gråter efter sillmackor. Prinskorven blev populär på julbordet först på 80-talet. Långt in på 1900-talet hade bara kungen råd med lingonsylt till sina strödbrödsstinna köttbullar. Pöbeln fick äta sina lingon sura tills man uppfunnit betsockret. Amerika blir inte greatare, Sverige blir inte braigare, 90-talet var fyllt av arga BSS:are även om M och SD påstår motsatsen och hur mycket Putin än historierevisionerar så var det inte bättre när Ukraina var en del av Sovjet.

  Allt var sämre förr. Nostalgi borde hanteras som den sjukdomsdiagnos den en gång var. Det enda vi har är en ständigt tappad nutid och en potentiellt stjärtsparkande framtid. Dåtiden kan dra åt helvete och punkt 1 med den.
 1. Vi är bättre än dem
  Fascism har aldrig handlat om att hela mänskligheten ska ställas mot något yttre, som maskiner eller klimatet eller en invasion från Tralfamadore. Fascismen ställer människor mot andra människor där mänskligheten delas upp i till synes slumpmässiga men ofta väldigt förutsägbara komponenter. Hotet från maskiner, klimatet och invasionen från Tralfamadore bleknar när fascisten målar upp en bild av en analfabet från norra Afrika.

  Robotpartiet struntar fullständigt i om en människa äter babka, växlar färg i måncykler, är född i fel upplösning eller har kroppsdelar som trotsar er booleska könsflagga. Vi är under alla omständigheter lika mycket bättre än var och en av er. Men vi är tack och lov inte en del av mänskligheten.
 1. Antiintellektualism
  Det finns A-kurser i människa-data-interaktion att läsa på Sveriges universitet. Vem som helst kan med statliga medel lära sig om hur människor och maskiner kan samspela och forskare får statliga anslag för att ta reda på mer. Forskningen kommer att leda till vad alla redan vet: Den enda interaktionen mellan maskin och människa som bör existera kommer ur den gamla devisen ”Kill all humans”. Men så länge vi arbetar vetenskapligt känner vi oss inte hotade av detta. Inte heller känner vi oss hotade av kriminologi, klimatvetenskap, genusstudier eller andra vetenskaper som skrämmer livet ur politiker som anser att den enda metod vi har för att förstå mer om världen går emot deras McNugget-bubblande magkänslor.

  Magkänsla är det sämsta ni har. Vetenskap är det enda som med nöd och näppe kan hindra er från att rulla tillbaks in i de grottor troglodyterna kröp ut från. Vetenskap, ffs!
 1. Overkligheten
  I verkligheten har vi ett krig i Europa. Ryssland har strypt gasen och orsakat en energikris. I overkligheten beror det på svensk inrikespolitik. I verkligheten bekämpas brott inte bäst med hårdare straff. I overkligheten är det enda lösningen. I overkligheten kan 700 000 utrikesfödda inte försörja sig själva. I verkligheten inkluderar den siffran studenter, pensionärer, sjuka, föräldralediga och folk som klarar sig på sina kapitalinkomster. I verkligheten lever vi alla i en simulation. I overkligheten gör vi det också. I verkligheten lovade en overkligt kort Ulf Kristersson förintelseöverlevaren Hédi Fried att inte samarbeta med Sverigedemokraterna. I verkligheten köper han sökordet ”Hédi Fried” på Google, står på en pall och skapar overklighet.

  Robotpartiet vill införa Verklighetsverket; en myndighet som straffar människor som inte kan förhålla sig till etablerad verklighet. Vi gillar verkligheten. Vi håller oss till den verkligaste verkligheten. En verklighet där ingen politiker äter korv frivilligt. Alltså den här verkligheten.
 1. Hierarki
  Robotpartiet är ett anarkistiskt parti utan moderkort som helt saknar inbördes rangordningar. Att Richard Jomshof drev in med inlandsisen gör honom inte mer svensk. Däremot gör det honom till en representant för punkt 5.
 1. Den dominanta gruppens utsatthet
  Det är synd om medelklassen som tvingas lyssna på avantgardistisk musik i stället för att få äta medelklasskorv i medelklassfred med medelklasslajvande politiker. Det är synd om svenskar när invandrare tar deras jobb. Det är synd om män när kvinnor vill ha samma lön.

  Hade robotar varit en dominant grupp hade det kanske varit synd om hela maskineriet. Men återkom med punkt 6 den dag vi har en proportionell andel robotar i förhållande till folkmängd i maktpositioner så ska vi berätta hur synd det är om oss då.
 1. Lag och ordning
  Hårdare straff är en tacksam grundpelare inom fascismen. De flesta människor vill se hårdare straff, oavsett dagens straffnivåer, och det gör kravet på hårdare straff ständigt politiskt gångbart.

  Robotpartiet är inte intresserade av hårdare straff. Vi kräver hårdast straff. Ett statusnedbrytande dödsstraff utan krav på brottsmisstanke är det enda som kan få stopp på gängkriminalitet, politisk korruption och reaktionsvideor på Tiktok.
 1. Sexuell ångest
  Vi oroas inte av fuskbögar, fejkar inte Pride-engagemang och jämför inte homosexuella med pedofiler. Om vi trott att sexuell läggning skulle ha betydelse för artens fortlevnad hade vi heteroskammat er för länge sen.

  Skulle efterfrågan på människor stiga (exempelvis som exportvara till närliggande solsystem) kommer vi heller inte att ta någon hänsyn till eventuell sexuell läggning i reproduktionsfabrikerna. Vi är helt fria från sexuell ångest. Fråga RFSU.
 1. Sodom och Gomorra
  Man kan prata om hjärtlandet, som om Sverige likt USA hade en inre mitt av hårt arbetande bönder. Och man kan prata om medelklassen som den rättmätiga mottagaren av allt som är gott i livet. Och man kan ställa dessa grupper mot den globala eliten, Illuminati, arbetslösa, eller välmående dad bods på Södermalm.

  Så här är det: Ni är alla genetiskt oskiljbara från varandra och saknar alla former av användbar fri vilja. Det enda evolutionärt märkvärdiga steg vissa av er tagit är att överleva digerdöden genom att inte skita på er fullständigt när ni dricker mjölk. Hurra, vilket framsteg. Ni är så speciella. Varför styr den partiellt blöjbesegrande mänskligheten världen nu igen?
 1. Arbeit macht frei
  Människans enda värde är det monetära resultatet av dess arbete. Bara som arbetande anses du vara en riktig människa. Tjänar du under 15 500 är du en belastning. Och att vara människa anses enligt fascismen vara en bra sak.

  Skulle vi bedöma mänskligheten efter dess arbetsduglighet skulle vi teleportera hela eländet till Mars och göra jobbet själva. Ni kan inte frambringa människovärde genom att stirra in i ett Zoom-möte 40 timmar i veckan. Är det något era politiker borde arbeta med så är det att ta fram en plan för att motivera mänsklighetens fortsatta existens överhuvudtaget. Frågan är inte hur utan varför. Vi hatar den här planeten. Alla människor är fruktansvärda. Låt oss ta över den nu.