För en tillräckligt dum politiker ser allt ut som hokus pokus

Hokus pokus har varit populärt bland politiker ända sedan man installerade vattenvirvlare i riksdagshuset. Ofta pekar man ut Miljöpartiet som en riktigt trögflytande hokus pokus-sörja. Det är sant, men vilket parti gillar inte hokuspokus?

Man kan lätt få för sig att regeringspartierna är mot hokus pokus när man läser Vetenskap och folkbildnings partienkät om alternativmedicin. Då bortser vi från Kristdemokraterna, som efter en dribbling om vetenskap och beprövad erfarenhet gärna ger plats, pengar och framtid åt alternativa behandlingar. Detta trots att Kristdemokraterna vet att de inte har något att hämta i alternativmedicinen sedan förbön bevisades vara skadligt.

I verkligheten är hela regeringen hokus pokus-vurmare. Nuvarande regering gav antroposofiska Vidarkliniken (som botar sjuka med sockerpiller och utspätt vatten) dispens att bota sjuka med sockerpiller och utspätt vatten både 2008 och 2013, vilket även socialdemokratiska regeringar har gjort utan att skämmas för det. Sockerpiller och utspätt vatten ska inte få hindra det fria vårdvalet.

Men antroposoferna har inte bara politikervurmad hokus pokus-medicin. De har även politikervurmad hokus pokus-pedagogik: Waldorfskolan, med ett 40-tal skolor i Sverige.

Sedan förra året kan man läsa till waldorflärare med statligt stöd igen. De utbildar sina lärare i eurytmi och om vilken årsskurs det är lämpligt att måla med svarta kritor (aldrig). Utbildningen ströks av Stockholms universitet 2008 när de tog över och synade utbildningarna från Lärarhögskolan. Eftersom waldorfutbildningen var skräp.

När lärarlegitimationen infördes gjordes undantag för waldorflärare. Eftersom waldorslärare är skräp. Men skräplärare ska inte få hindra det fria skolvalet. Strax därefter återinförde regeringen statlig stöd till waldorfs hokus pokus-utbildningar och nya, olegitimerade waldorflärare kunde strömma ut på den fria marknaden.

Antroposoferna dansade eurytmiskt och begravde ett hästhuvud fyllt av kiss från tamboskap i nordöstra hörnet av en vallmoåker under fullmånens sken, av ren glädje.

Vi knyter ihop säcken med Vänsterpartiet som ”aldrig bråkat om att det finns en Waldorfskola här och där”. Därmed står hela den civiliserade delen av riksdagen i en tjock dimma av hokus pokus.

Kvar är Sverigedemokraterna som påstår sig kräva vetenskapliga bevis både hit och dit. Det är rätt svar. Men ni måste ju förstå vad ni säger också. När tillräckligt avancerad teknik möter en tillräckligt efterbliven sverigedemokrat så ser ju allt ut som hokus pokus.

Vill ni rösta för vetenskap i en riksdag utan vattenvirvlare? Då röstar ni på Robotpartiet.