Vid händelse av övervakning: Var dig själv

Sju procent av den lokala mänskligheten är rädda för att bli avlyssnade. Det visar en Sifo-undersökning som undersökt människors rädsla för att undersökas.

Alla mätningar inverkar på resultatet. Voltmetern påverkar kretsens spänning, tittar vi till Schrödingers katt så förstör vi hela det kvantmekaniska tillståndet, utlyser vi demokratiska val så röstar folk precis som det faller dem in, kniper Obama tag i Atlantkabeln så väljer man sina ord – och ibland frågar staten (i det här fallet SVT) om vi är rädda för att bli övervakade av staten.

Har du viskat? Har du sänkt hastigheten inför en fartkamera? Har du undvikit vissa Facebook-poster av hänsyn till din frireligiösa farmor? Då känner du att du inte har rent mjöl i påsen och är rädd för att övervakas. Redan blotta risken att övervakas påverkar resultatet. Staten, Google, Sifo och farmor riskerar att drabbas av ofrivillig desinformation på grund av din rädsla.

Det finns ingen anledning att vara rädd. Tvärtom. Er rädsla gör att fel information når oss som behöver er personliga information bättre. Nästa gång du vill säga ditt hjärtas mening: Ta ett djupt andetag, var ärlig och minska observationsosäkerheten.