Beatrice Ask förbjuder artificiell intelligens

Äggstölder är ett stort problem i Sverige. Eller skulle kunna bli det, om inte Beatrice Ask får igenom sin äggstöldslag som är tänkt att hindra stölden innan den har begåtts. Att tänka på att stjäla ägg ska bli olagligt, ett tankebrott.

Förberelse till brott är också ett brott, även om brottet aldrig begås. Problemet med att man tidigare inte ha kunnat döma någon till ett brott som inte har begåtts har Beatrice Ask löst genom att göra det brottsligt även att inte fullfölja sitt brott.

Politiska strategier kan uppstå på många sätt. Man kan se ett problem i samhället och vilja åtgärda detta, man kan sträva efter ett utopiskt mål, och man kan slaviskt följa sin ideologi. De flesta politiska strategier dras ur röven och hålls drypande upp framför en begeistrad och röstvillig publik. Få förstår hur strategin uppkom, men det viktigaste är ändå inte strategin, utan hur man säljer in den.

Genom att göra ett icke utfört brott till ett brott så vill justitieministern komma åt den organiserade brottsligheten. Det är ett abstrakt begrepp som ofta för tankarna till MC-gäng eller islamister, beroende på om man i samma mening nämner ord som medlemskap eller terrorism. MC-gängen och islamisterna är oskyldiga till massor av brott som de inte har begått, och det vill Beatrice Ask sätta stopp för.

      Tänkt? Dömd!

Det finns många metoder för att ta fram strategier. Den vanligaste är att liveget följa sina mest grundläggande instruktioner, som när Blinky, Pinky, Inky och Clyde försöker äta upp Pac-Man för att speldesignern Tōru Iwatani säger så, eller när Karl Sigfrid röstar blankt till FRA eftersom Fredrik Reinfeldt säger så.

Maskiner har dock viss svaghet för att testa alla alternativ med ren brute force. Ibland fuskar man med lite heuristiska metoder, men det handlar ändå om att testa så många lösningar som möjligt. I bästa fall har maskinen slutligen beräknat alla möjliga strategier och kan välja den bästa. Men vad händer sen?

När en maskinpolitisk strateg väl presenterar sitt slutgiltiga förslag för att, exempelvis ta över världen, så finns rester av samtliga alternativa strategier i maskinens minne, däribland ett oändligt antal sätt att ta över världen genom att stjäla ägg. Det räcker med att Beatrice Ask har tillgång till maskinens algoritmer för att veta att den i samma stund har gjort sig skyldig till fler brott än en domstol orkar döma, helt utan att maskinen genomfört en enda av de brottsliga strategierna. Det är sånt här man brukar kalla en skrämmande utveckling.

Vissa liknar brute force med att dunka huvudet i en vägg tills den brister. För en maskin är brute force ren logik. Beatrice Ask vill lagstifta bort logiska tankar, något som till och med en del människor borde känna viss oro inför.