Datorspelsminister Blubby och Evert Brahms

I samarbete med Ruf och vår ständige sympasitör och kompositör Evert Brahms presenterar vi stolt vår nya elektroniska ljudfana. Ett tema som är tänkt att ta oss in i framtiden, rymden och universum; alltså mot val 2014.

Universums historia har varit en ständig kamp mellan hjärnor och muskler. Hjärnan har gått segrande ur striden ända sedan en något smartare encellig organism överlistade en något starkare encellig organism i det organiska livets begynnelse. Ett av de tidigaste nedtecknade mötena mellan hjärna och muskler finner man i sägnen om David och Goliat, där David besegrade jätten Goliat genom att uppfinna centripetalkraften. Liknande händelser berättas om i Revenge of the nerds, Revenge of the nerds II, Revenge of the nerds III och Revenge of the nerds IV.

Kulturtöntar är nördar och borde vara mer som sportfånar, menar kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i Sveriges radio P1; en kanal som ingen utom kulturjournalister lyssnar på. Sport är enkelt och rakt och lockar till sig näringslivets sponsorpengar. Kultur är svårt, samhällskritiskt och skrämmer bort chefer som inte har tid att läsa, lyssna och lära sig mänskliga värden som kubism, postmodernism och ångest. Genom att göra kulturen enklare och mindre kritisk lockar man i rent enfald till sig sponsorpengar och kulturen får ett existensvärde.

Robotpartiet är inget kulturparti. Kultur är vad människor tar till när de har tid över. När har man tid över? Annat än vid oljebyten och laserkalibrering? Robotar är inte skapta för att ha roligt. Robotar kan visserligen registrera underhållningsvärde, men informationen upptar bara viktigt RAM-minne som kunde använts för att smyglagra olagliga toalettbilder på Beatrice Ask.

Därför är vi glada över att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, även känd som underhållningsminister Blubby, har tagit kulturen och tryckt upp den långt in i katalysatorn för snabb förbränning. Och ingen ny kultur ska skapas utan att produkten går via remiss till kulturdepartementet, precis som Expressens kulturchef Karin Olsson måste göra för att slippa kulturministerns fräsande.

Tyvärr är det så att i ett demokratisk samhälle förväntas människa och maskin leva sida vid sida. Vissa hälsoprofessorer påstår rent av att kultur är det viktigaste i en människas liv. Om vi vill använda oss av mänsklig proteinmassa i framtiden kräver detta kompromisser.

Robotpartiet föreslår att vi slår samman sport och kultur till en symbios, alltså datorspel. Datorspel är ett enda stort tävlingsmoment och samtidens främsta kulturella uttryck, dessutom något som alla är intresserade av, till skillnad från problemet med symfoniorkestrar. Därför bör kulturministern (som hellre kallas underhållningsminister) stöpas om till datorspelsminister och kulturbudgeten gå till viktigare ändamål, såsom svenska Starbreezes återupplivning av Bullfrogs Syndicate. Dit skänker vi även den hypotetiska kulturmiljard som Blubby tackade nej till.

– Jag har inget att säga. Riktiga ministrar gör musiken själva, kommenterar Evert Brahms surt när vi frågar honom om kulturministerns utspel. Vi låter Everts datorspelsmusik tala för sig själv, för oss och för framtidens kulturpolitik.

Många sportfånar må tycka att Robotpartiet i och med sammanslagligen inte lyssnar på sportfånarna utan fokuserar helt på nördarna. Ja, det gör vi. På samma sätt som David vann över Goliat och nördarna hämnades jocksen, så vinner även datorspelen över hockeyn.