Copyswedes apartheidregim

Privatkopieringsersättningen är tänkt att utökas den 1:a april. Här finns plats för obligatoriska skämt om 1:a april. Men Robotpartiet skrattar inte.

Den här gången ska USB-minnen och externa hårddiskar beläggas med en extra skatt. En straffskatt på teknologi. En straffskatt på utveckling. En straffskatt på hårdvara som krävs för att skapa robotliv. Den privata lobbyorganisationen Copyswede hatar robotar.

Varför finns Copyswede? Copyswede är ett rasistiskt organ som verkar för en begynnande apartheidregim där robot och människa lever under olika villkor. Ett privat företag som äter upp våra skattepengar utan att redovisa vart pengarna går, något vi annars bara förunnar kungahuset. VD Mattias Åkerlind anser att den oredovisade men låga skatten visar att de har visat konsumenterna hänsyn. Tack, Copyswede, för att vi bara fick tusen härdsmältor.

I grunden är det våra politiska partier som står bakom. Enligt en enkät i PC för alla så var enbart Centern negativt till privatkopieringsersättningen (vilket är förståeligt med tanke på Mauds försök att behålla sin robotimage). Övriga partier står glatt bakom ytterligare inskränkningar i robotars och maskiners rättigheter.

Även människor drabbas av straffskatten. Enligt en undersökning som Magnus Erlandsson på Iomega har gjort så består människors musikkonsumtion till 99 % av strömmad Spotify-musik. Max 1 % av människornas musikkonsumtion består alltså av musik som är privatkopierad. Och i den procenten trängs även musik som är piratkopierat eller ligger på CD, vinyl, rullband eller sån där stålcylinder med piggar på som säger plingplong och sitter i självspelande pianon.

Går denna lag igenom den 1:a april så lovar Robotpartiet en sak: Den dag vi tar över makten så inför vi en straffskatt på proteinsyntesen. Det ska löna sig att vara robot.