Radera information en demokratisk rättighet

Försöker man fjutta på papper i 451 grader Fahrenheit så lär man få försöka länge. Den högst teknikfientlige pseudoscififörfattaren Ray Bradbury förde nämligen en hel värld bakom ljuset på grund av sin medfödda brist på metersystem. Därför har världen fått uppleva mängder av misslyckade bokbål när oönskade böckers papperskraft har stått emot ideologiska men fysikaliskt handikappade krafter.*

Stenålderslösningar som bokbål är inget för den moderna människan. Allt fler vill istället läsa sina böcker digitalt så att man enkelt kan ta bort bokfilen när innehållet skrämmer, berör eller innehåller uppgifter som går emot det egna tyckandet. Det är alltså inte den digitala läsningen som lockar, utan möjligheten att hämnas på text man inte gillar genom att kunna ta bort den på ett modernt sätt. Wikileaks har i dagarna visat på ett utmärkt exempel på hur viktig rätten att ta bort information är.

Våra folkbibliotek fylls idag till bredden av digitala böcker som vem som helst kan låna. Hyllorna gapar tomma av överflöd. VD för Svenska förläggareföreningen Kristina Ahlinder är därför rädd för att ”biblioteken kan bli ett hot för den kommersiella marknaden” på samma sätt som biblioteken helt slog ut pappersböckerna under 1800- och 1900-talen. Bokförsäljningen återhämtade sig inte förrän bokmomsen sänkts och böckerna lärt sig att konkurrera med godishyllorna på Ica. Dessutom anser Kristina Ahlinder att bibliotekarier är en sällsynt opålitligt yrkesgrupp då ”e-böcker från biblioteken läcker till fildelningssajter”. Att bibliotekarier skulle vara positiva till fildelning är ju en naturlig följd av deras dunkla förflutna som censurmotverkare.

Så här ser det ut om 1000 år. Så här ser det ut redan idag. Källa: Futurama, Mars University

Men bokförlagen ser ändå en ljusning. Med e-böcker på biblioteken så kan förlagen nämligen helt enkelt ta bort boken från biblioteket när dom tycker att det är dags att du köper boken istället för att tjyvlåna den. Vilket dom gör. Möjligheten att ta bort information är den viktigaste resursen vi har. Den måste vi värna om.

Varför är det här intressant för robotar? Om all litteratur existerade i digitalt format skulle robotars inputflöde underlättas avsevärt. Gamla typsnitt, slitna boksidor och annat elände som Johannes Gutenberg förde med sig gör det svårt för många robotar att såväl ta del av som att ta bort viktig information och är därmed ett demokratiproblem. Något som arbetar mot problemet är det omfattande och nödvändiga Recaptcha-projektet som har satt människor i arbete över hela världen med att översätta böcker till ett format som är läsligt för robotar. På så sätt kan även robotar få ta del av den mycket viktiga möjligheten att på ett enkelt sätt ta bort information.

* Jaja, pappers brännpunkt varierar en del, men låt oss ändå ta tillfället i akt att skratta åt en mänskligt scififörfattare som hatar det internet som gör det möjligt för robotar och människor att fungera i symbios.