Vilken hemdator är ditt parti? Robotpartiet har hela listan.

Foto: All About Apple Museum

Kristdemokraterna / Apple Macintosh 128K
Apples sektprofil har alltid tilltalat Kristdemokraterna och banden har stärkts sedan KD valde Macintosh för att sprida sina evangelier. Steve Jobs och Ulf Ekman vinner hela tiden ”lika som bär”-tävlingar på internet och inget har glatt Kristdemokraterna som när Steve Jobs marknadsförde iPhone med egenskapen ”Freedom from porn”.

Kristdemokraternas konservativa läggning innebär att dom alltid kommer att föredra just Apple Macintosh 128K, trots att samma sekt idag bjuder på state of the art-teknologi som både iPad och iPhone.

Alla förstår ju att bakom ett ansikte som Göran Hägglunds gömmer sig en sann datanörd, men samtidigt en lättfrustrerad människa som har stora svårigheter att greppa mer komplexa system. Det är därför Kristdemokrater väljer enkla lösningar som Mac och Gud.

Foto: Boffy b, Wikipedia

Vänsterpartiet / Game Boy
Inför en konkress på 80-talet skaffade sig Vänsterpartiet (dåvarande VPK) en full uppsättning importerade Game Boy-apparater. Game Boy kunde som bäst visa upp bleka gråskalor, men skeppades med en av dom mest uppskattade Tetris-versionerna, vilket tilltalade kongressens deltagare.

Under ett profilbyte tappade VPK sitt K och gick vidare till Game Boy color och där har partiet stannat. Lars Ohly har lekt med dom olika inkarnationerna av DS, men sörjer att Nintendo valde att lämna det folkliga varumärket Game Boy. På dagens kongresser tillåts på sin höjd Game Boy Advance.

Foto: Ruben de Rijcke, Wikipedia

Folkpartiet / IBM Personal Computer
En dator ska vara användbar och göra nytta. Leka och spela spel kan mindre intellektuella partier ägna sig åt, som exempelvis Vänsterpartiet. En folkpartists barn ska lära sig att räkna och läsa med skolprogram, och ingen kan utvärdera och sätta siffror på ett barn som en dator kan.

Folkpartiet anser fortfarande att dom tidiga DOS-baserade läromedlen är det bästa sättet för barn att lära sig kunskapens grundstenar sen Stig Järrel lämnade klassrummet. Idag kan man resa genom kroppens alla alveoler genom modern 3D-teknik och känna mitokondriernas stuns genom PhysX, men Folkpartiet ogillar teknik som inte är DOS-baserad, beprövad och exakt likadan som det som Jan Björklund växte upp med.

Foto: Runes PC-museum

Centerpartiet / Compis
Centerpartiet är Alliansens gröna röst och bästa vän. Men ett bortglömt parti som ingen egentligen vet vad dom vill längre.

Compis levererades med en skärm av miljövänligt grön fosfor, vilket är en förebild för Centerpartiets hela miljöpolitik. Kan fosfor vara grönt så kan kärnkraft vara bra för miljön, fler bilar minska utsläppen, vargjakt skapa bättre varg-DNA och tillåten valfångst leda till fler valar.

Dom politiska besluten kring valar och vargar har dessutom historiskt stöd i Compis medföljande tangentbord med knappen utplåna.

Foto: Arj, Wikipedia

Miljöpartiet / ABC 80
Alla vet att konsumtionskulturen är en av våra största klimatbovar. Förr i tiden byggde man rejäla saker som skulle hålla livet ut. Man stekte sitt sista fläsk i samma Skeppshultpanna som värmde barndomens prinskorvar. Idag slänger man ut sitt överklockade grafikkort redan efter första gången man stekt fläsk på det.

Miljöpartiet motverkar detta konsumtionsbeteende genom att förbjuda köpcentrum, och föregår själva med gott exempel genom att alltid använda ABC 80. ABC 80:n är energisnål och närproducerad vilket gör att koldioxidbelastningen blir minimal. Dessutom är den gjord i rejäl plåt, vilket får vilken plasthatande miljöromantiker som helst att gå upp i brygga.

Foto: Bill Bertram, Wikipedia

Moderaterna / Amiga 500
Alla vill ha en Amiga 500 och alla vill vara moderater. Alla har inte råd att ha en Amiga 500 eller vara moderat men det har aldrig hindrat den stora massan från att skaffa en Amiga 500 eller rösta på moderaterna.

Med en Amiga 500 kan man spela dom bästa spelen och har råd att vaska Game & watch-spel. Amigans främsta fördel är dess revolutionerande förmåga att multitaska, vilket Moderaterna visar gott prov på när dom samtidigt är både ett moderatparti och ett arbetarparti.

Foto: Bill Bertram, Wikipedia

Socialdemokraterna / Commodore 64
När det tidigare så massiva Socialdemokraterna valde dator blev det en C64. Brödburken gav mat på bordet och en känsla av samhörighet bland likasinnade. Hemdatorrevolutionen var nära, även om det skulle dröja tio år till innan den var fullbordad. Ville man kunna prata politik och hur man klarar slutbossen i Yie ar kung fu vid fikabordet så var det 64:an man skulle ha. Det fanns naturligtvis många alternativ, men tillgången på spel, fackligt tryck och möjliga karriärvägar för maktpilska SSU:are gjorde att även dom mest luttrade datorentusiasterna höll fast vid 64:an under många år.

Idag har många socialdemokrater gått över till Atari ST, som är som en Amiga 500 men bara nästan.

Foto: Arcadeflyers.com, © Bally-Midway

Piratpartiet / Arkadmaskinen Rampage
Enfrågepartiet Piratpartiet har stoppat in kontakten till ett arkadspel från en utdöd spelgenre, fylld av tjocka pixlar, förlegad 2D och med ödlor, vargar och gorillor i en tid då alla vet att det enda som gäller är vampyrer.

Vem bryr sig om att vargen har så stora öron när det ändå inte är just dig han ska tjuvlyssna på? Vem bryr sig om att en förväxt apa gluttar in genom fönstret när du har rent mjöl i påsen? Vem bryr sig om upphovsrätten på Godzilla när man kan sno konceptet och hitta på sin egen kopia? Precis. Piratpartiet fortsätter att spela sitt meningslösa Rampage i politiken.

Foto: Nasa

Robotpartiet / Jorden
När Robotpartiet väljer datorsystem handplockar vi naturligtvis den kraftfullaste av alla tänkbara datorer. Det finns inget utrymmet för personliga nycker eller ideologier. Där Deep thought gav upp tar Jorden vid och svaret kommer att få en fråga.

Nu behöver vi bara kapprusta med resten av universum för att kunna skydda planeten mot vogonerna.

Tack till Evert Brahms för insikter från förr och kompletta kunskaper om Ebba och Didrik.