Insändare: Vår robot och rut

Jag är mamma, fru och älskarinna. Jag gillar god choklad och gott vin, men tar hand om min kropp och röker måttligt. Jag jobbar framgångsrikt som projektledare på Ringhals och vårdar ömt våra två barn. För att hinna med både mitt tidskrävande arbete och fritiden med barnen har jag och min man skaffat en robot. Vi kallar honon Billy Buttler för han får så roligt skägg när han dammsuger.

Tiden med Buttler har varit alldeles underbar. Buttler tar hand om barnen, städar hemmet, rensar poolen, hämtar posten, brygger kaffe, brer smörgåsar, älskar med min man och allt sånt där som en vanlig kvinna i samtiden inte hinner med längre. Tack vare hans silentläge så kan han pyssla runt i huset dygnet runt och hålla allt skinande rent. Flera laddningstationer runt om i villan gör att han inte behöver ta pauser för att fylla på batterierna, utan kan ladda sig samtidigt som han kokar krabba på fredagkvällarna.

Men så införde Alliansen rut-avdraget.

Buttler – i egenskap av robot – täcks inte av rut-avdraget. Det betyder att Buttler plötsligt blir mycket dyrare i drift eftersom vi måste skatta fullt ut för hans energibehov och reservdelar. Jag och min man är förtvivlade.

Våra vänner och grannar har börjat byta ut sina robotar mot polskor. Dom bekostar visserligen sitt eget uppehälle, men jobbar ineffektivt och slarvigt. Dessutom misstänker flera av våra vänner att polskorna stjäl från dom. Sen skickar dom smycken och barnens tevespel till sina ungar som sitter och väntar någonstans i östeuropa, eller var nu polskor kommer ifrån.

Rut-avdraget slår hårdast mot dom som behöver det bäst! Trots att vi gör allt för att klara både karriär och barn så straffar regeringen oss genom att missunna oss dom skattesänkningar som vi röstat fram dom för. En robot är duktigare, snabbare och bättre för miljön än en människa, så vi förstår inte varför vi samhällsbärare och våra robotar ska motarbetas. Gör om rut eller ta bort rut! Som reglerna ser ut idag så ökar avdraget ojämlikheterna i samhället. Och är dåligt för miljön.

Jag har röstat på Alliansen i hela mitt liv. Men i år går min röst till Robotpartiet.