Synliggör matematiken

Prislapparna ska inte besudlas med moms, säger Annie Lööf. Hon vill visserligen att vi ska betala moms, men vi ska slippa se eländet på prislapparna. På så vis vill Annie Lööf ”skapa irritation” och synliggöra momsen. Många känner nämligen inte till att vi betalar moms på det vi köper. Ännu färre vet exakt hur momsen räknas ut, även om de anar att det handlar om matematik.

Det sista är en faktor som gör att Robotpartiet stöder Annie Lööfs imaginära momsfrälse. Genom att inte lägga momsen på prislappen tvingas kunden nämligen till multiplikation. Vips har vi synliggjort ett av de fyra räknesätten.

För att stimulera mänskligheten till matematisk akrobatik räcker inte Annie Lööfs förslag. Stycksaker (såsom Lime, Kexchoklad och plutonium) bör exempelvis alltid säljas i kluster enligt formen ”X st för Y kr” där X och Y hämtas ur en tabell som ges ut av Skatteverket. På så sätt synliggör vi division.

Rabatter får aldrig redovisas direkt på prislappen. Istället rekommenderar vi upplysningar av typen ”Dras av i kassan”. Med rabatter i absoluta tal istället för procent så synliggör vi substraktion.

När kunden väl står i kassan för att betala varornas pris plus uträknad moms bör kunden själv räkna ut priset och tala om det för kassörskan. Om summan inte stämmer överens med kassapersonalens beräkning så får kunden gå hem tomhänt. Då synliggör vi den så viktiga additionen, och matematiskt obegåvade svälter obehindrat ihjäl.

Det här tycker vi är jättespännande, precis som Annie Lööf. Det vill säga, vi tycker inte att det är spännande eftersom spänning kräver ett utvecklat känsloregister, men vi gillar att påstå att det är spännande eftersom det kittlar känslolivet bland mänsklighetens folk. Spänning betyder helt andra saker för Robotpartiet. Och vi tror inte att det betyder vad Annie Lööf tror att det betyder heller.