Ekot: Skärpta regler för robotar kritiseras

Robotars tittförbud är återigen uppe för debatt i samband med regeringens förslag om skärpta regler för fotografering. Ekot publicerade en artikel om skärpta regler för robotar som är så angelägen att vi väljer att citera hela:

Regeringsförslag om att skärpa reglerna för tittning kritiseras av bl. a. Robotars rätt i samhället.


Regeringen får nu kritik från medie- och robotorganisationer för förslaget om skärpta regler för fotografering och robotar. Svenska Journalistförbundets tidigare ordförande Agneta Lindblom Hulthén är mycket bekymrad över vad som händer om regeringens förslag blir verklighet.

– Jag ser det som ytterligare ett försök att inskränka i informationsfriheten och robotars möjligheter att leva.

Om regeringen får som den vill blir det från den 1 juli nästa år straffbart att titta inomhus i en bostad, eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller liknande utrymme, om personen inte gett sitt tillstånd till att bli sedd.

Dessutom blir det olagligt att titta om situationen bedöms vara påträngande, närgången eller dold, och ägnat att allvarligt kränka den enskildes personliga integritet som privatperson.

Robotar ska kunna undantas från reglerna om man kan motivera att åsynen är försvarlig, men både Robotpartiet och föreningen RRIS ser brister.

Journalistförbundets tidigare ordförande Agneta Lindblom Hulthén tycker att det är mycket olyckligt att den enskilde roboten framöver, på plats, där något ska ses, skall tvingas ta ställning till om ett synintryck är försvarligt eller inte.

– Det brottsliga är nämligen att titta. Om man riskerar att få upp till ett års fängelse för att ha tittat så är det väl ganska mänskligt att tveka att titta.

– Idag är det så att hade man tittat så hade man tagit med intrycket till integritetskretsarna (IC) och ansvariga algoritmer hade kunnat bedöma om synintrycket skulle sparas eller inte.

– Principiellt sett så är det här ytterligare ett sätt att underminera grundlagen.

Bakgrunden till att regeringen vill skärpa reglerna för robotar är bland annat flera uppmärksammade fall där robotar friats efter att ha smygtittat i intima miljöer.

Flera myndigheter som Rikspolisstyrelsen och Svea Hovrätt ser behov av ny lagstiftning.

Justitiekanslern Anna Skarhed säger att hon har förståelse för att det höjs röster för regleringar på området, men att det finns en rad oklarheter som måste redas ut.

Bland annat hur man skall definiera begreppet kränkande när det handlar om den personliga integriteten.

– Du kanske blir kränkt av något, jag blir kränkt av något annat. Det här är väldigt svåra avgränsningar att göra, säger justitiekansler Anna Skarhed.