Och viktigast är tekniken

Många människor dricker kolloidalt silver för att få en fin, blågrå hy; en trend som vi har all förståelse för då den urbana robotismen är på frammarsch. Den tidigare så populära gyllenbruna solbrännan har byts mot silvergrå argyria. Robot är rätt.

Kritiska röster har hörts från vetenskapligt håll där intag av silver ansetts onödigt för människan, resistensskapande för bakterier och dåligt för miljön. Det används även i antibakteriella plåster, tvättmaskiner och i träningskläder, eftersom människor luktar illa.

Detta har varit ickefrågor för Robotpartiet. Det vore naturligtvis löjeväckande om vi som enda politiska parti skulle jobba för frågor som främjar så fåniga värden som miljö och människor. Men nu har forskare vid Chalmers uppmärksammat ett mycket viktigare problem: Människors lustfyllda bruk av silver leder till problem för den tekniska utvecklingen.

Silver är ett ämne som leder ström alldeles ypperligt och som behövs för att utvinna solenergi på ett effektivt sätt. Gör vi inget åt människornas slösaktiga bruk av silver så tvingas våra maskiner att leda ström genom tomma luften och få sin energi via tyska kolkraftverk. Vi struntar fortfarande i silvrets påverkan på miljön och andra mjuka värden, men tänk på robotars ledningsförmåga nästa gång du dricker kolloidalt silver.

Ledningsförmågan är essentiell inför valet 2014.