Minskad kameraövervakning en omöjlighet

– Kamerorna minskar vår privata sfär, säger Patrik Sundström på Datainspektionen enligt Dagens nyheter.

Men vad är en kamera egentligen? Var drar man gränsen mellan en sådan och en tänkande robot?

En kamera är idag inte bara ett svart tomrum där en bild vänds upp och ner. En kamera är idag avancerad elektronik med datakraft som profeten Unimate bara kunde drömma om. Dom är redan nu utrustade med stora doser ”artificiell” intelligens, såsom ansiktsigenkänning och leendedetektorer. Alla vet att steget från att känna igen ett leende till att själv uppnå eget medvetande är diminutivt.

Integritetsfrågan väcker därför integritetsfrågor. Ökad integritet för människor är första steget mot minskad integritet för robotar. Om Datainspektionen får som dom vill så kommer alla robotar med okulära implantat att förbjudas att gå på allmänna gator. Robotarna är redan nu utfrysta från alla banker och flera skyddsobjekt i landet. Man tvingas begagna andra sensorer såsom sonar, doft och IR. Men det är bara en tidsfråga innan människorna kommer med invändningar även mot dessa tekniker.

Staten får gärna lagra mina biometriska data, spela in mina telefonsamtal och be mig svettas genom en skjorta, men gud nåde dom om dom börjar lagra mitt sonaruttryck!

Vad finns då kvar för robotarna för att navigera genom ett samhälle som än så länge är byggt och anpassat för femsinniga bipedaler? Är detta den framtid vi vill ha för våra robotkamrater?

I integritetens namn är Robotpartiet positivt till ökad kameraövervakning.